ACT en Mindfulness, wat is het?

ACT en Mindfulness zijn een vorm van de derde generatie of stroming cognitieve gedragstherapie, waarin je kunt leren anders met gedachten, emoties en lichamelijke sensaties om te gaan in plaats van deze te moeten veranderen om je welzijn te verbeteren. Mindfulness is dan gericht op het trainen van je aandacht voor je eigen gedachten, emoties en lichamelijke sensaties, deze toelaten en er bewust op reageren. Vaak reageren we in ons leven namelijk op dingen op de automatische piloot, wat heel handig kan zijn maar ons zeker ook belemmert. Door mindfulness te beoefenen kun je hier bewust van worden en gaan handelen vanuit een keuze. Daarnaast vind ik het vooral belangrijk dat je jezelf vaker de vraag kunt stellen: Waar heb ik nu behoefte aan?

ACT (acceptance and commitment therapy) kan je helpen om minder geraakt te worden door gevoelige woorden en gedachten die je tegenkomt in de automatische piloot. Er zijn tal van oefeningen die je helpen je waarden te onderzoeken en er meer naar te handelen. We laten ons eerder sturen door strenge regels dan dat we ons laten leiden door wat we echt belangrijk vinden in het leven. Vaak omdat onze gedachten iets anders zeggen en we gedachten heel erg serieus nemen. Ook gevoelens als spanning, angst, verdriet, somberheid en boosheid kunnen ons erg in de weg zitten. We zijn er vaak mee in gevecht, willen er niets van hebben. Zo gaat al onze aandacht en energie op aan deze worsteling. Deze manier van controle en vermijding van nare gedachten en gevoelens werkt meestal wel voor even, maar op lange termijn houdt het ons weg van dat wat we eigenlijk met ons leven willen. Of misschien helpt deze vraag je: Waar wil jij over 10 jaar op terug kijken in je leven? Hoe ben je met jezelf en anderen omgegaan? Heb je keuzes gemaakt die bij een passen?

Goed, ik kan zo nog veel meer schrijven en van mijn strenge verstand zou ik het veel beter en completer moeten uitleggen. Ik heb alleen besloten het wiel niet opnieuw uit te hoeven vinden omdat er al veel helder en inspirerend beschreven staat in verschillende boeken en een prachtige app.